Turizmus mindenkinek - „Suhopolje-Noskovačka Dubrava és a Zselici Csillagpark természeti és kulturális értékeinek közös turisztikai fejlesztése”

Az erdő éléskamrája

Somogy megye erdei-mezői rengeteg ehető vagy egyenesen gyógyhatású növénynek adnak otthont.

A közönséges bojtorján a nitrogénben gazdag, megbolygatott talajt kedveli, utak, mezőgazdasági területek mellett találkozhatunk vele. A népi gyógyászat szárított gyökereit használja fel.

  • Enyhíti a bőrbetegségek tüneteit.
  • Vízhajtó hatásának köszönhetően vértisztító hatású.
  • Segíti az érelmeszesedés megelőzését, csökkenti az infarktus és a stroke kockázatát, de a magas vérnyomást is.

Friss hajtásaiból főzeléket lehet készíteni, bár ez nem túlságosan elterjedt. Levele és szára nyersen és főzve is fogyasztható, gyökerei csak főzve. Zöldje kesernyés ízű, ezért elkészítés közben érdemes cserélni a főzővizet.

A pitypang vagy gyermekláncfű az országban mindenütt megtalálható növény. Évelő, függőleges karógyökerei áttelelnek. Levele és szára kesernyés tejnedvet termel.

  • Vízhajtó és étvágygerjesztő
  • A májra és az epehólyagra kedvező hatással van

A gyökértől a virágokig minden része ehető. A leveleket ajánlott szendvicsekben vagy sültekhez fogyasztani. Gyökere több béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa, így a szemre is pozitív hatása van. A gyökerek elkészíthetők teának, vagy megpirítva és ledarálva kávéporként is fogyaszthatók. A színes virágok remek salátadíszek és még bor is készíthető belőlük.

A kányazsombor akár méter közeli magasságúra is megnövő, fogazott levelű, fehér virágú növény. Régészeti leletek szerint több ezer éve használják fűszerként és gyógyhatással is rendelkezik.

  • Fertőtlenítő hatású, külsőleg sérülésekre, bőrgyulladásra használható.
  • Leveleit fogínybetegségek és szájszag ellen rágcsálják.
  • Főzete enyhén vízhajtó, légúti és húgyúti gyulladások kezelhetők vele.

A friss zöld levelek fűszeres aromája a fokhagymát és a mustárt idézi, a gyökerek pedig a tormára hasonlítanak. A kányazsombor halak ízesítésére, krumplipürékben, levesekben és salátákban is megállja a helyét, pestót is készítenek belőle.

Napjainkban a legnépszerűbb ehető erdei növény a medvehagyma. Hosszú, hegyes levelei átható fokhagymaszagot árasztó szőnyegként borítják tavasz elején az erdők talaját. A növényt a gasztronómia és a gyógyászat is hasznosítja.

  • Gyomor- és bélrendszeri panaszokat enyhít.
  • Kedvező hatással van a vérnyomásra.
  • Vértisztító, kedvező hatással van a vesékre.

Fogyasztható nyersen, ételek összetevőjeként és teaként elkészítve. Bírja a szárítást és a fagyasztást is. Gyakorlatlan szem összetévesztheti a mérgező gyöngyvirággal.

Igénytelen és szinte minden talajon megél a tyúkhúr. Vékony gyökereivel a kövek között is megkapaszkodik, ráadásul egész évben virágzik és egy növény több ezer magot terem.

  • Zsírral keverve sebgyógyító kenőcs készíthető belőle.
  • Görcsoldó, segít az emésztési zavarokat helyreállítani.
  • Feltételezések szerint csökkenti a koleszterinszintet.
  • Teaként jó hatással van az epe- és veseműködésre.

A sérülékeny, száraz bőrt ápolja a teájából készült borogatás. A kúra méregteleníti a májat, és jó hatással van a bőrre, valamint bőrgyulladásra, ekcémára, szemölcsre is alkalmazható.

Napsütötte erdőszéleken és hegyoldalakon terem a húsos som, amiből egyes kutatók szerint Somogy megye neve is ered. Kora tavasszal nyíló, sárga virágai miatt kerti dísznövényként is ültetik. Ősszel kicsiny, hosszúkás, fanyar ízű piros bogyókat terem.

  • Kifejezetten magas a C-vitamin tartalma.
  • Sok karotint és antioxidánst tartalmaz.

Lekvárt, szörpöt, dzsemet, chutneyt, sőt, még pálinkát is lehet készíteni belőle. A túlérett bogyók a legízletesebbek, de az éretlen termést is el lehet tenni télire sós vagy ecetes vízben, amivel a capribogyó helyettesíthető.