Turizmus mindenkinek - „Suhopolje-Noskovačka Dubrava és a Zselici Csillagpark természeti és kulturális értékeinek közös turisztikai fejlesztése”

Pompás vadvirágok a kora tavaszi erdőben

 

A kora tavaszi erdőben a talajon megjelennek a vadvirágok, hirdetve a tavasz közeledtét. A fák ágait még nem borítják levelek, így a talajt érő napsütés előcsalogatja az apró virágokat. Szépségük, illatuk arra csábít bennünket, hogy csokrot kössünk belőlük, de szépségük, illatuk csak természetes környezetükben érvényesül igazán, ezen felül a természetes szaporodás számukra, mint évelő növények számára is természetes úton lehetséges.
A virágokra vigyázva nem csak a növényeknek, hanem a beporzóknak is lehetőséget biztosítunk a túlélésre.

A tavasz hírnökei az erdőben a sárga téltemető, a hóvirág, az illatos hunyor, a lilás-kékes májvirág a lila odvas keltike.
Gyönyörködjünk a tavaszi erdő virágaiban, és egy fényképet készítve róluk vigyük haza emlékbe!

Gróf Széchenyi Zsigmond (1898-1967) - Bwana kelele

Aligha akad kisgyerek, aki ne képzelné el, hogy bejárja a világot, megismeri más földrészek állat- és növényvilágát, de valakinek ez csak gyerekkori álom marad.

Gróf Széchenyi Zsigmond 1915-től vadászott Európa különböző országaiban, Afrikába1927-ben indult először, ahol Gróf Almássy Lászlóval (Az angol beteg) Kelet-Szudán vadonjait keresték fel. Ezt követően még nyolcszor kereste fel Afrikát, de Alaszkát és Indiát is sikerült „becserkésznie”.

Vadászélményeiről kiváló stílusban ír, sőt saját fotóival illusztrálja azokat.

A 130 afrikai nagyvadfaj közül 80-at sikerült begyűjtenie, a világrekordnak számító addax.

Könyvei:
Csiu
Elefántország
Hentergő homok
Afrikai tábortüzek
Alaszkában vadásztam
Nahár
Ahogy elkezdődött
Ünnepnapok
Vadászat négy földrészen
Denaturált Afrika

Tudományos munkái:

A szarvas selejtezése
Szarvasok nyomában

1900. január 25-én született Fekete István

Nincs olyan magyar anyanyelvű ember, akinek ne lenne ismerős ez a név, a Tüskevár, a Téli berek, a Csí, a Vuk, a Lutra és a Ballagó idő című művek szerzője. Regényei, novellái közel hozzák hozzánk a természetet, a múlt századi paraszti létet, olyan értékekről beszél gyönyörű nyelvezettel, amik máig érvényesek. A természet és az állatok tisztelete minden írásában megjelenik, akkor is, ha a könyvek főszereplői mi vagyunk, az emberek. Születésnapján köszöntsük azzal, hogy levesszük egy könyvét a polcról, és újraolvassuk

A BEPORZÓK FONTOSSÁGA


A világ virágzó növényeinek közel 90% a teljesen vagy részben az állati beporzók meglététől függ.

Ha ezt a mondatot egy kicsit továbbgondoljuk, máris átlátjuk, hogy az emberi táplálék mennyisége és minősége csak egyik mutatója annak, hogy mennyire fontos a beporzók szerepe.  Amellett, hogy fontosak a beporzáshoz, a környezet állapotának fontos mutatói is, beleértve a globális felmelegedésre adott válaszokat is. A mezőgazdasági növények beporzás miatt jelentős a szerepük a munkahelyteremtésben különösen a kis- és családi gazdaságok számára, a méhészet az orvostudományban, a turizmusban is jövedelemteremtő.

A világ virágzó növényeinek közel 90% -a teljesen vagy részben függ az állati beporzástól. Amellett, hogy fontosak a beporzáshoz, a környezet állapotának fontos mutatói is, beleértve a globális felmelegedésre adott válaszokat is. A mezőgazdasági terület biodiverzitása fontos beporzást nyújthat, és a tenyésztett beporzók a kártevők és betegségek kockázatával szembeni biztosítás formájaként szolgálhatnak. 

 

Egyszerűen elkészíthető madáretetők

Madáretető helyes feltöltése
Magvak:
Madáreleség mix (hullámos papagájok, pintyek számára), amiből kedvükre válogathatnak a madarak
fekete napraforgómag, cirokmag, fenyőmag, köles, lenmag, fénymag, muhar
sótlan nem pörkölt mogyoró
dió / fekete dió, kesudió
sótlan pisztácia
szezánmag
kukorica dara
búza

Állati zsíradékok:
kacsa-, liba- és sertésháj, faggyú
sertés zsírszalonna
sózatlan szalonna
lágy sózatlan sajtok
túró

Gyümölcsök:
alma, körte, szőlő
bogyós gyümölcsök
csipke, kökény, mazsola

Fűszer nélküli főtt zöldségek, főtt rizs, főtt tészta, keményre főtt tojás

Tilos:
kenyér, kenyérmorzsa, zsemle
péksütemény
nyers tészta
nyers galuska tészta
liszt
sós élelmiszerek (a sónak vízelvonó hatása van ami végzetes a madarak számára)
pirított napraforgómagok
sós rágcsi
pattogatott kukorica
csipsz
sós mogyoró
húsok
sós vagy paprikás szalonna, tepertő
szalámi
kolbász
gépsonka
sós sajt
száraz kutyaétel
csontkukac (nagyon fertőző)
nyers rizs
konyhai hulladékok

Cinkegolyó / madárkalács készítése:
Előkészítjük a csemegét. Tetszés szerint bármilyen arányba különböző magvakat, gyümölcsdarabkákat, apróra vágott dió-, mogyoróféléket összekeverünk egy tálba.
Állati zsíradékot, faggyút vagy kókuszzsírt olvasztunk.
A keverékre öntjük az olvasztott zsírt és átkeverjük.

NEM KELL SÓZNI, FŰSZEREZNI.
A masszát szilikon vagy muffin formába öntjük. Szilikon formából egyszerűbb kiszedni.
Műanyag szívószál darabot szúrunk minden megtöltött golyó közepére egész a forma aljáig. Ez segítségünkre lesz majd a kész csemege felakasztásában.
Mélyhűtőbe tesszük vagy ha hideg van teraszra is kitehetjük és megdermedésig hagyjuk a formákban.
Ha teljesen megdermedtek kivesszük őket a formából.
A műanyag szívószálon áthúzunk egy zsinórt és azzal akasztjuk fel a kiszemelt etető helyre.

Madáretető aranyszabályai:

A fagyos napok beállta előtt ki lehet helyezni és tavaszig végig fenn kell tartani. Ideális etetési időszak október végétől áprilisig közepéig tart. Ha csak most teszed ki az etetőt sokat nem késel, mivel még nem voltak tartós fagyos napok.
Ha elkezdted ne hagyd abba. Nem szabad megszakítani az etetést, mivel a madarak megszokják az egyszerű táplálékszerzést és ha hirtelen elzárjuk tőlük nem tudják időben feltalálni magukat.
Széltől védett helyet válasszunk az etetőnknek. Olyan helyet keressünk ahol a madarak könnyen felfedezik az etetőt de macskák nem érhetik el.
A madáretetők lehetőleg legyen fedettek, hogy ne ázzon el a bennük levő eledel.
Takarítsuk rendszeresen az etetőt, szedjük ki a maghéjakat.
Ha távolba szeretnénk kitenni az etetőt és nem tudjuk gyakran utántölteni, érdemes önetetőt választani, ahova egyszerre nagy mennyiségű táplálékot tehetünk be.

A madarak naponta kétszer is meglátogatják az etetőt, de sokszor egész nap ott lógnak.

Madáritató:

Etetés mellett az egész évi itatás is nagy segítség kis barátaink számára. A madarak az itatókat fürdésre is használják. Fontos odafigyelni, hogy az itató ne legyen mély és gyakran cseréljük a vízet, hogy tiszta legyen. Előnyös egy műanyag alátét használata, abból könnyen ki lehet venni a jeget. Megfagyás ellen szórhatunk a vízbe egy kis cukrot.

Tipp: Este mielőtt befagyna a víz öntsük ki az itatóból és reggel töltsük újra tiszta vízzel, így nem kell a jéggel megküzdenünk.

Madáretetők vendégei

Az etetés mellett lehetőséged van megfigyelni és megismerni hazánk madárfajait.

Remélem ezzel az összeállítással kellően inspiráltalak, lelkesítettelek. Próbálj még idén elkészíteni egy madáretetőt, nem gond ha nem tökéletes, végül is saját hibáinkból tanulunk és kijavíthatjuk azokat.

Az én első próbálkozásom sem volt túl sikeres. A terasz földjén kötött ki az összes magkeverék, mivel a szerkezet nem volt kellően stabil, de ennek köszönhetően rájöttem, hogyan nem működöképes.

Forrás: https://agotabiro.com/madareteto-keszitese-es-helyes-feltoltese/